Koga inflacija najviše pogadja u Srbiji?

U svom opširnom i oštrom odgovoru na intervju bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića NINu, Narodna banka Srbije je jedan pasus posvetila njegoj tvrdnji „o mnogo višoj inflaciji za siromašnije slojeve“.

„Pokušaj manipulacije je i izjava o mnogo višoj inflaciji za siromašnije slojeve. Vodeći računa o svojim gradjanima, Vlada Srbije donela je mere privremenog ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu, a linearna davanja novca našim gradjanima takodje su važna podrška u kretanjima izazvanim pandemijom“, navela je NBS.

NBS redovno prenosi rezultate anketa o inflatornim očekivanjima finansijskog sektora, privrede i stanovništva.

Prema decembarskoj anketi agencije Ipsos, inflatorna očekivanja finansijskig sektora i privrede za narednih 12 meseci su porasla, dok su inflatorna očekivanja stanovništva pala.

Naime, 29,9 odsto anketiranih stanovnika očekuje znatno povećanje cena u narednih 12 meseci, 33,7 odsto anketiranih očekuje umeren rast inflacije, 22,2 odsto očekuje blag porast inflacije, 8,7 odsto smatra da promena neće biti, a 2,6 odsto očekuje pad inflacije.

Na godišnjem nivou, inflacija je u decembru u Srbiji iznosila 7,9 odsto.

Da postoji „lična inflacija“ i da ona, zavisno od strukture potreba jednog domaćinstva, može biti iznad zvanične, priznala je nedavno guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiuljina.

Da poskupljenje benzina i dizela u veoma  različitom procentu pogadja francuska domaćinstva s niskim i francuska domaćinstva s visokim prihodima izračunao je i francuski list Les Echos. Detaljnije se može pročitati u tekstu Ekonomskih vesti pod naslovom „Izračunajte ličnu inflaciju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com