Medjunarodni vlasnici izašli iz Komercijalne banke baš pred njenu privatizaciju – slučajno

Dan pre nego što je objavljeno da su za kupovinu Komercijalne banke stigle četiri neobavezujuće ponude, na sajtu Ministarstva finansija Srbije je objavljeno da je Republika Srbija otkupila udeo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i IFC investicionog fonda u običnim akcijama te banke.

Kad dogovorena transakcija bude realizovana, Republika Srbija će u Komercijalnoj banci imati 83,23% čime će, navodi se, privatizacija te banke biti olakšana. Iznos koji je Republika Srbija za ovo zaokruživanje vlasništva platila nije naveden.

Prethodno je Republika Srbija u junu 2019. godine otkupila 6,89% običnih akcija u Komercijalnoj banci koliko je pripadalo fondovima Svedfund i DEG.

Kako je preneo RTS, ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali je u petak potvrdio da je do ove transakcija došlo po želji dve pomenute medjunarodne finansijske institucije.

„To je ugovor koji je potpisan 2011. godine da kroz tu takozvanu prodajnu opciju te strane institucije mogu da izadju iz Komercijalne banke. Oni su još prošle godine najavili svoj izlazak, ne zbog toga što je banka loša, već zbog toga što po njihovim pravilima postoji odredjeni broj godina koliko oni mogu da ostanu vlasnici u nekoj banci”, uveravao je novinare Siniša Mali.

Ranije je, medjutim, više puta potvrdjeno da se Republika Srbija ugovorno obavezala da će udele ovih medjunarodnih finansijskih institucija, ukoliko one to zatraže, otkupiti po ceni od 252 miliona evra, ukoliko Komercijalnu banku ne proda do odredjenog datuma.

Sada je pitanje da li će Republika Srbija privatizacionom transakcijom postići cenu koja ovaj izdatak pokriva.

Tržišna kapitalizacija običnih akcija Komercijalne banke ovog trenutka je 52.623 384.324 dinara ili 447.510.864 evra.

Ukoliko kupci ponude i razumnu premiju, Srbija privatizacijom trošak neće namiriti.

One thought on “Medjunarodni vlasnici izašli iz Komercijalne banke baš pred njenu privatizaciju – slučajno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com