Hoće li djaci slušati himnu na početku svake nedelje

Osnovna škola Petar Preradović u Zagrebu izazvala je u Hrvatskoj ogromnu raspravu o tome koliko je himne potrebno u obrazovanju i da li je patriota onaj ko poštuje himnu ili onaj ko uredno plaća svojoj državi porez.

U toj školi pre prvog časa svakog ponedeljka intonira se himna. Vrata svih učionica su otvorena, a djaci himnu pozdravljaju stojeći, objasnili su za HRT u toj školi.

Primer škole „Petar Preradović“ se nekima učinio kao dobar da ga prihvate i druge škole.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da ne bi imao ništa protiv da se himna na isti način intonira i u drugim školama. Predstavnici Mosta nezavisnih lista pozdravili su takvu ideju.

Hrvatska ministarka obrazovanja Draženka Divjak i njena Hrvatska narodna stranka smatraju da se ljubav prema domovini dokazuje poštovanjem institucija, plaćanjem poreza i poštovanjem zakona.

Arsen Bauk, istaknuti član Socijaldemokratske partije Hrvatske, izjavio je kako misli da Hrvatska ima pametnijeg posla nego da se upušta u rasprave o himni.

Inače, propisima Hrvatske za izvršavanje ruglu himne može se izreći kazna do godinu dana zatvora, a po propisima Srbije za isto delo izriče se novčana kazna ili kazna do tri meseca zatvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com