Vučić: Ovo je prelomni trenutak za oporavak naše ekonomije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povodom četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Vučić je u uvodnoj reči istakao da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije, i iskazao zahvalnost MMF-u i Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

On je naglasio da su dobri rezultati delom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem sprovođenju programa.

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf ocenio je da se aranžman uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, i posebno naglasio jačanje investicija u privatnom sektoru, kojima su doprineli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani programa.

Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovarati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu.

Među njima su najvažnije racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturiranje velikih državnih preduzeća, kao što su EPS, Srbijagas i Železnice Srbije i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države, među kojima su i RTB Bor, Resavica, Petrohemija i druga.

Ruf je u tom kontekstu naglasio da je želja MMF-a, i pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu – prvenstveno EPS-u, Srbijagasu i Železnicama, kao i problemu privatizacije, da Srbija uspešno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike.

On je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije.

Vučić je naglasio da su pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi, i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu, kao i na odlične prihode od naplate PDV-a.

Premijer je poručio da je za oporavak ekonomije neophodno suzbijanje sive ekonomije, kroz adekvatnu motivaciju građana da traže fiskalne račune, i da lično, svojim primerom, pomognu državi u naplati poreza.

Država je, kako je naglasio, svakim nenaplaćenim porezom siromašnija.

On je, u ime Vlade Srbije, preneo zahvalnost svim članovima delegacije MMF-a na savetima i superviziji, uz napomenu da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom predstojećih sastanaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com