Najbogatiji čovek svih vremena je …

Londonski Time je za najbogatijeg čoveka svih vremena proglasio Mansa Musu, vladara Malija.

musa

Musa je živeo u 13. veku od 1280. do 1337. godine. Raspolagao je nalazištima zlata tada najvećim u svetu. Iza njega zaostale slike prikazuju ga na zlatnom prestolu sa zlatnom krunom na glavi i zlatnim skiptarom i čašom u rukama. Bogatstvo Mansa Muse bilo je neprocenjivo.

oktavijan

Na drugom mestu je, po Time-u, rimski imperator August Oktavijan. Danas bi, tvrdi Tajm, njegovo bogatstvo vredelo 4.600 milijardi dolara.

cung

Treći najbogatiji čovek je kineski car Šen-Cung koji je umro 1085. godine, dok četvrto mesto zauzima mogulski sultan Ahbar.

staljin

Zanimljivo da Time na peto mesto stavlja Josifa Visarionoviča Staljina jer je, po listu, bio na čelu velike zemlje i mogao je da ima sve što je želeo!?

karnegi

Vlasnik US Steel-a, bivšeg vlasnika Železare Smederevo, Endrju Karnegi stavljen je na šesto mesto te liste, kao najbogatiji Amerikanac svih vremana.

rokfeler

Tek na sedmom mestu je Džon Rokfeler čije prezime se u svakodnevnoj komunikaciji uzima kao sinonim za reč „bogatstvo“. Njegovo bi bogatstvo u današnjim dolarima vredelo 341 milijardu.

Osmo mesto zauzeo je bretonski vitez Alen Riđi – 194 milijarde dolara.

gejts

A danas najbogatiji čovek na svetu Bil Gejts zauzima tek deveto mesto u ovom bogataškom vremeplovu i to sa 78,9 milijardi dolara na koliko je njegovo bogatstvo procenio Forbs.

CT ct-ent-genghis-preview06.jpg

Na poslednjem desetom mestu, medju najbogatijim ljudima svih vremena, nalazi se Džingis Kan. A po zemljama koje je osvojio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com