Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti nije obavezno

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se izmenama Zakona o Registru uvodi mogućnost, a ne obaveza, izjašnjavanja zaposlenih u javnom sektoru o nacionalnoj pripadnosti, kao i poznavanju jezika na kojem je zaposleni stekao osnovno i srednje obrazovanje.

rs

U saopštenju izdatom povodom nedoumice koja se pojavila u javnosti oko usaglašenosti Zakona o Registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih lica sa Ustavom Republike Srbije, podseća se na to da će za ocenu usklađenosti pravnog sistema Srbije sa pravnim tekovinama EU i standardima Saveta Evrope od ključne važnosti biti povećanje učešća pripadnika nacionalnih manjina u celokupnom javnom sektoru.

Vlada Srbije, kako se ističe, u okviru svoje brige o nacionalnim manjinama, ali i obaveza koje proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji, želi da vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i o odgovarajućoj zastupljenosti nacionalnih manjina pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, organima AP i jedinicama lokalnih samouprava.

Ministarstvo ukazuje na to da je ovo samo jedan od mehanizama za dobijanje preciznije slike o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, na osnovu koje će Vlada moći da sprovodi politiku odgovarajuće zastupljenosti na radnim mestima u javnom sektoru.

To znači da se ne uvodi obaveza, već mogućnost prikupljanja takvih podataka uz pismenu saglasnost državnog službenika, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com