Narodna banka Srbije podržala ekonomski rast

U pravi čas: usred prave gužve oko prave procene o ekonomskom rastu Srbije, u svakom slučaju znatno nižeg od očekivanog, Izvršni odbor NBS snizio je referentnu kamatnu stopu na 3,75 odsto.

„Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i ekonomskom rastu“, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama od 3,0% plusminus 1,5 odsto procentna poena. Ali ocenjuje da kretanja na medjunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost što nalaže opreznost monetarne politike. Neizvesno je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte, napominje se u saopštenju.

U prvom kvartalu ove godine Srbija je ostvarila rast od 1,2 odsto, u drugom kvartalu 1,3 odsto što je ekonomiste utvrdilo u oceni da planiranih 3 odsto u 2017. godini neće biti ostvareno. Ovakav razvoj dogadjaja izmakao je, medjutim, Medjunarodnom monetarnom fondu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com