NBS: Niste nas shvatili, možete plaćati račune drugima

Narodna banka Srbije objasnila je da se dopis bankama o plaćanju računa preko Interneta ne odnosi na one koji plaćaju račune za domaćinstva u kojima žive, kao ni za plaćanje računa članovima porodice i slično, već da je cilj suzbijanje neovlašćenog pružanja platnih usluga.

„Narodna banka Srbije, je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima utvrdila da se značajan broj fizičkih lica, koja sa bankama imaju zaključene Ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i Ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva, korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga. Ta lica su vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju“, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka je dodal i da su neka lica preko svojih tekućih računa izvršila „preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara“. Zbog toga je odlučeno da se pošalje dopis bankama, jer je reč o kršenju Zakona o platnim uslugama“.

„Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost“, objašnjavaju u NBS.

Ipak, određene banke su svoje klijente obavestile da od sada usluge online plaćanja mogu koristiti isključivo u svoje ime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com