NBS: Devizne rezerve 10,6 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra iznosile 10.674,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 283 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, i što je za 163,0 miliona evra više u odnosu na prošli mesec, navodi se u saopštenju NBS-a.

evro

Veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 187,8 miliona evra. Ostali prilivi iznosili su 54,4 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 99,3 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 77,1 milion evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 7,3 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine. Ostali odlivi iznosili su 18,4 miliona evra neto.

Neto devizne rezerve na kraju oktobra iznosile su 8.731,0 milion evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 586 miliona evra i bio je za 219,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.531,2 miliona evra.

Dinar je u oktobru nominalno deprecirao prema evru za 0,8%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 miliona evra i prodajom 10 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, zaključuje se u saopštenju NBS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com