Razgovori, predlozi, očekivanja: Još bez rešenja za švajcarce

Predstavnici Narodne banke Srbije (NBS) i poslovnih banaka u ponedeljak su razgovarali o načinima kako da se gradjanima koji imaju kredite indeksirane u francima omogući lakša otplata, ali nisu dogovorili sistemsko rešenje, potvrdjeno je agenciji Beta u bankama koje su odobravale te kredite.

Kako su naveli bankari, razgovori o olakšicama za otlatu kredita u francima biće nastavljeni narednih dana, a očekuje se da će biti utvrdjen zajednički predlog.

Upravni odbor Udruženja banaka Srbije je 23. januara razmatrao predloge za lakšu otplatu kredita vezanih za švajcarsku valutu, koja je naglo ojačala sredinom januara, posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Tada je saopšteno da klijenti koji su zaduženi u francima u dogovoru sa bankama treba da traže najpovoljnije rešenje, jer bi intervencijom države ili centralne banke ostali korisnici kredita bili u neravnopravnom položaju.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za franak iznose oko 1,1 milijarde franaka, od čega se najveći deo, oko milijardu evra, odnosi na stanovništvo.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com