Nemački ekonomista: Država da preuzme akcije Dojče banke

Mada je nemačka vlada dala do znanja da finansijski neće priteći u pomoć Dojče banci, danas nemački mediji prenose saznanja Fajnenšl tajmsa da je zvanični Berlin u pegovorima sa američkom vladom u slučaju kazne od 14 milijardi dolara kojom je Ministarstvo pravde SAD zapretilo toj banci.

Dojče banka

Nemački ekonomista Martin Helvig, poznati stručnjak za finansijski sektor, izjavio je za Frankfurter algemajne cajtung da bi nemačka država, ako bude nužno, trebala da preuzem akcije te banke koju je MMF nedavno ocenio „najopasnijom bankom na svetu“.

„Ako angažman države ne bude mogao da se izbegne, savezna država bi trebalo da preuzme akcije i tako vrši sa akcijama povezane kontrolne funkcije“, rekao je Helvig.

On je potvrdio mišljenja da teškoće Dojče banke, kao i celog nemačkog bankarskog sektora, ne potiču samo od brojnih izgubljenih sudskih sporova i izrečenih kazni :

„Nemačke banke nisu razumele strukturne promene iz 90-tih godina i nisu ih kako treba učitale“, rekao je Helvig i dodao da je zato kriza tako snažno pogodila nemačke banke i zato iz nje nisu izašle kako treba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com