Zaštitite radnike Trepče!

Od svih odredaba Zakona o Trepči, koji je brzom brzinom u petak usvojila Skupština Kosova, najdelikatnijim i najhitnijim za razmatranje u Srbiji trebalo bi da se smatra par članova koji mogu da znače pokušaj razvlašćivanja ili čak zastrašivanja radnika Trepče srpske nacionalnosti.

Trepča

Tim članovima je predviđeno da pravo na akcije Trepče AD imaju samo radnici koji u radnom odnosu u Trepči AD budu od stupanja na snagu Zakona o Trepči AD pa naredne tri godine.

U našem regionu i istočnoj Evropi napravljeni su mnogi zakoni o privatizaciji i iako su predviđali podelu ili privilegovanu prodaju akcija radnicima ni u jednom, ama baš ni u jednom poznatom slučaju nisu predviđali da se to pravo stiče tek budućim radnim stažom. A baš je takav slučaj sa odredbama Zakona o Trepči AD.

Dakle, radnici srpske nacionalnosti moraju svoj radni odnos u Trepči potvrditi odmah po stupanju na snagu Zakona o Trepči AD inače će izgubiti svoje pravo na udeo u akcijama.

S obzirom  da je Trepča podeljena i da iz Beograda ne može biti sasvim jasno šta se smera sa severnim delom Trepče, a naročito sa radnicima u njemu zaposlenim, sindikati bi politička i pravna pitanja trebalo da ostave onima koji se objavljuju kao vlasnici Trepče, a oni da rade ono što im je posao. Da preventivno, ako je to moguće, zaštite interese radnika.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Djurić je rekao da je doneti zakon ništavan i da će se Republika Srbija obratiti Ujedinjenim nacijama zbog pokušaja otimanja njene imovine na Kosovu. Nije od male važnosti da sve to nije rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, pa čak ni ministar privrede Goran Knežević.

Kad je pre 2012. godine Kosovska agencija za privatizaciju pozvala poverioce Trepče da joj prijave svoja potraživanja, Vlada Srbije i tadašnja Agencija za privatizaciju Srbije pozvale su poverioce da se takvom pozivu ne odazovu jer se radi o uzurpaciji vlasništva Fonda za razvoj Republike Srbije. Međutim, većina poverilaca, uključujući i neke bliske državi je svoje potraživanje prijavila. Recimo, Agencija za osiguranje depozita Republike Srbije prijavila je potraživanja od Trepče šest banaka u stečaju. Tadašnja predsednica Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije Verica Kalanović izjavila je da je poziv Priština poveriocima Trepče  „provokacija i bezobrazluk“.

Tada je u Prištini objavljeno da su prijavljena potraživanja od Trepče u visini od oko 1 milijarde evra i da su prijavljeni poverioci pretežno firme i institucije iz Srbije. Priština je ovaj dug ocenila prenaduvanim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com