Počela predizborna kampanja u Nemačkoj: Centralna figura Putin?!

Kod drugih medija i ovako i onako, u Frankfurter algemajne cajtungu glavna ličnost kampanje pred nemačke parlamentarne izbore zakazane za 24. septembar trenutno  je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Koliko će njegove (poslovne) veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uticati na izborni rejting Socijaldemokratske partije, koja je Šredera vratila u politički život i amnestirala za svojevremeni liberalni otklon od temeljnih principa socijaldemokratije?

FAZ iz broja u broj, iz komentara u komentar dokazuje da će najnoviji ruski aranžman Šredera štetiti na izborima i SDP-u i njegovom sefu Martinu Šulcu.

Izbor Šredera za nezavisnog člana Nadzornog odbora ruske kompanije Rosnjeft – izvestan je. Šreder se već nalazi na čelu Skupštine akcionara gasovoda Severni tok, a postavljen je i za šefa Uprave gasovoda Severni tok 2 čija gradnja je još neizvesna. U obe kompanije udeo ima ruska kompanija Gasprom.

FAZ smatra da je s izvesnim imenovanjem u Rosnjeft stvar dramatično drugačija. I povlači paralelu izmedju nemačke kompanije Folksvagen i ruske Rosnjeft. FAZ koji je danima analizirao uticaj nemačke kompanije Folksvagen na politiku, tvrdi da Rosnjeft ni slučajno nije Folksvagen.

Prethodnih dana smo čitali kako su vlasti nemačke pokrajine Donje Saksonije, inače vlasnice 20 odsto Folksvagena, svoje saopštenje o skandalu s  Folksvagenovom manipulacijom vrednostima izduvnih gasova prvo poslale Upravi Folksvagena na redakciju i odobrenje, pa tek onda objavile. Čitaoci su mogli da vide i gde je Folksvagen intervenisao. Folksvagen dakle komanduje Donjom Saksonijom.

S ruskom kompanijom Rosnjeft drugi je slučaj: njome upravlja Kremlj, kaže FAZ. Kad Šreder prihvati dobro plaćenu funkciju člana Nadzornog odbora Rosnjefta i njime će upravljati Kremlj, insinuira FAZ.

Kako na ovu konstrukciju gledaju nemački birači, saznaćemo brzo – 24. septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com