Razvod veka: Ko tu kome dodje?

Nikakve bivše žene ruskih tajkuna, bivše žene vlasnika Formule 1, američkih investicionih bankara…razvod veka se ipak odvija izmedju Velike Britanije i Evropske unije.

Iako je Velika Britanija ta koja napušta zajednicu, i iako je Velika Britanija u odnosu na celokupnu EU partner sa manjom imovinom, na kraju će ipak upravo London morati da odreši kesu. Jer, tako su obećali.

Zvanični Brisel pripremio je osnove finansijskog razdruživanja sa Londonom, u šta se uverio Rojters, i tu se nalazi niz zahteva, finansijskih naravno, na račun Velike Britanije. Od Britanaca će se verovatno tražiti da plate fiksni procenat obaveza na koje su već ranije pristali prema EU, a te osnove će biti predstavljene već 19. juna, za kada je zakazan sastanak pregovaračkih timova Brisela i Londona.

Ali…

Iz Londona poručuju da i oni imaju potraživanja. Očekuju skoro 40 milijardi evra od Evropske investicione banke, žele i svoj udeo od infrastrukture zvaničnih institucija EU – ali im to, primera radi, iz Brisela osporavaju tvrdeći da Velika Britanija uopšte nije finansijski učestvovala u njihovoj izgradnji.

Ima i onih u Londonu, na funkcijama naravno, koji prete Briselu. Smatraju da bi na kraju EU trebalo da plati Velikoj Britaniji, a ne obrnuto.

Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, nedavno je ocenio da bi ova preinteresantna brakorazvodna parnica mogla da košta Veliku Britaniju 60 milijardi evra, a po evropskim medijima se provlači i duplo veća cifra – 120 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com