Sa Kinom će biti realizovani projekti vredni 3 milijarde evra

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Dejan Trifunović izjavio je danas da vrednost svih projekata koji će biti realizovani u saradnji sa Kinom iznosi skoro tri milijarde dolara.

Srbija i Kina

Trifunović je na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Dunav u funkciji novog puta svile“ rekao da je među tim projektima i gradnja nove luke na Dunavu u Beogradu kod Pupinovog mosta, čija je okvirna vrednosti približno 280 miliona evra.

On je na skupu organizovanom u Institutu za međunarodnu politiku i privredu povodom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji naveo da će biti realizovani važni infrastrukturni projekti u okviru mehanizma za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Prema njegovim rečima, kineska kompanija Hestil preuzima Železaru Smederevo, u saradnji će se graditi industrijski park, a kineski partneri zainteresovani su i za izradnju novih luka i slično.

Trifunović je istakao da je Srbija od zemalja u regionu najviše uspela da iskoristi pomenuti mehanizam i da će mnogi aktuelni projekti dobiti svoj epilog tokom posete Đinpinga našoj zemlji.

Tokom te posete će, kako je naveo, biti potpisan komercijalni ugovor za gradnju Koridora 11 na deonici od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara, što je nedostajuća deonica budućeg autoputa u izgradnji od Beograda do Čačka.

On je dodao da se vode i pregovori za prugu Beograd–Budimpešta za brzine do 200 kilometara na sat.

Državni sekretar je podsetio na to da su kineski partneri izgradili Pupinov most koji je spojio obale Zemuna i Borče, da je u saradnji sa partnerima iz Kine počela izgradnja novog bloka B3 u Kostolcu, dok se prva faza projekta Kostolac privodi kraju, kao i da se gradi 50 kilometara autoputa na Koridoru 11.

Trifunović je ocenio da će koncept novog puta svile pomoći da budu realizovani pomenuti projekti, uz napomenu da je Evropa, pored Afrike i Azije, na tom putu, dok će tim projektom biti obuhvaćeno ukupno 60 država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com