Ko je Si Đinping?

Si Đinping, rođen 15. juna u Pekingu, je predsednik Narodne Republike Kine, generalni sekretar Komunističke partije Kine (KPK) i predsednik kineske Centralne vojne komisije.

Đinping

Sin komunističkog revolucionara Si Žongsuna, probijao se u vrh kineske politike preko priobalnih provincija najmnogoljudnije zemlje sveta. Đinping je od 1999. do 2002. godine obavljao funkciju guvernera provincije Fuđija, a od 2002. do 2007. je bio guverner i partijski sekretar susedne Žeijang provincije.

Tokom kratkog perioda 2007.godine obavljao je funkciju partijskog sekretara Šangaja, a u oktobru iste godine postao je član moćnog Politbiroa i centralnog sekretarijata, gde je nasledio bivšeg kineskog predsednika Hu Đinatoa.

Đinping je služio kao potpredsednik Kine od 2008. do 2013. godine, a istu funkciju je obavljao i u Centralnoj vojnoj komisiji od 2010. do 2012.

Si je pokrenuo niz mera kako bi ojačao partijsku disciplinu i osigurao unutrašnje jedinstvo. Takođe, pokrenuo je do tada neviđenu kampanju protiv korupcije, koja je dovela do hapšenja niza visokorangiranih partijskih funkcionera, kao što je general Su Kaihou i Žou Jongkang.

Veliki je zagovornik „internet suvereniteta“.

Si Đinping dolazi danas u trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima naše zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com