Upozorenje: Rast cena kuća i stanova podseća na vreme pred Lehman-bankrot!

Nemačka Commerzbank objavila je analizu kretanja cena kuća i stanova u državama članicama Evropske unije i zaključila da situacija mnogo podseća na vreme pred bankrot američke banke Lehman Brothers sa kojim je počela svetska kriza 2008/2009.

Opširan izveštaj objavljuje Frankfurter algemajne cajtung.

Analitičar Commerzbank Marko Vagner poziva se i na upozorenje Evropskog odbora za sistemske rizike kojim predsedava šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

“Pikanterija je da Evropski odbor za sistemske rizike, kojim predsedava predsednica ECB-a, upozorava upravo na te rizike”, piše Vagner i tvrdi da je upravo dugogodisnja politika jeftinog novca, koju vodi ECB, odgovorna za narastajuće rizike na tržištu nekretnina. Ekspanzivna monetarna politika ECB nastaviće se još neko vreme, a time i rast cena nekretnina, ocenjuje analitičar Commerzbank.

Cene kuća i stanova u Nemačkoj tokom 2019. godine su porasle za 5% i, prema računici Commerzbank, nalaze se 15% iznad „opravdanog nivoa“, a u 2/3 članica EU cene stanova i kuća porasle su prošle godine u odnosu na 2018, više nego u Nemačkoj.

Jedino su u Italiji te cene nešto pale.

Najveći rast zabeležen je u Madjarskoj čak 15%. U toj zemlji, navodi analitičar Commerzbank, već godinama cene kuća i stanova rastu po dvocifrenoj stopi.

U Portugaliji, Luksemburgu, Češkoj i Hrvatskoj cene su 2019. porasle za 9%, u Holandiji i Poljskoj za 8%.

U Francuskoj su te cene porasle za 3%, ali su kuće i stanovi tamo veoma skupi, jer su tokom deset godina pred Lehman – bankrot udvostručene, a tokom krize nije došlo do korekcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com