Uzbuna u Hrvatskoj: Barclays preporučio da se hrvatski vrednosni papiri zamene srpskim!

Cena koju plaćamo zbog političke nestabilnosti u zemlji sve je veća, piše zagrebački Jutarnji list. Nakon što je Vlada odložila novo izdavanje evroobveznica jer su investitori tražili veće kamate od onih koje je Hrvatska bila spremna platiti, analitičari velike multinacionalne banke Barclays u svom novom izveštaju o Hrvatskoj ulagačima preporučuju da umesto u hrvatske, u pojedinim slučajevima ulažu u srpske i mađarske vrednosne papire.

Hrvatska

U izveštaju nazvanom „Hrvatska: potresena krhkom politikom“, analitičari Barclaysa ocenjuju da su svetska tržišta pozdravila formiranje Vlade Tihomira Oreškovića i podatke koji potvrđuju da je Hrvatska na putu oporavka nakon šestogodišnje recesije. Međutim, poslednja politička previranja, koja prete opstanku Vlade i sprovođenje reformi, počela su uzimati svoj danak i u svetu hrvatskih državnih financija. Tako da ulagačima preporučuju da pojedine vrednosne papire hrvatske države zamene za one srpske i mađarske, zavisno o roku njihovog dospeća. Srpske i mađarske obveznice nude im otprilike iste prinose, ali te dve zemlje, ističu, ipak imaju stabilnije vlade.

U Barclaysu podsećaju i da se Hrvatska i dalje suočava s izostankom pravih reformi. One se ogledaju i u podatku da je javni dug tokom dugotrajne krize više nego udvostručen – porastao je sa 39 odsto BDP-a u pretkriznoj 2008. na 85,1 odsto BDP-a u 2014. – a njime se finansirao veliki budžetski manjak.

Iako je fiskalni deficit u međuvremenu ipak smanjen na oko četiri odsto BDP-a u prošloj godini, i dalje je velik, a za njegovo smanjenje potrebne su reforme.

Dodaje se da aktelnii sastav Sabora otežava mogućnost sastavljanja novih koalicija. Ni eventualni novi izbori ne moraju nužno dovesti do značajnije promene odnosa snaga na političkoj sceni zemlje, poruka je analitičara Barclaysa.

„Kratkoročno, tržište nas gleda sa skepticizmom i čeka se rješenje izvršne vlasti“ ocenio je Jutarnji Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Ipak, valja reći da nije sve crno, navodi Juatrnji list. Naime, analitičari Barclaysa hrvatsku evroobveznicu s rokom dospeća 2022. vide kao dobro ulaganje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com