Mihajlović: Jedna traka autoputa Niš-Priština biće gotova do 2023.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Londonu sa evropskim komesarom za saobraćaj Violetom Bulc o mogućnostima i značaju regionalnog saobraćajnog povezivanja.

Investicioni samit

Mihajlović i Bulc sastale su se na marginama Investicionog sajma zapadnog Balkana koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, a koji je okupio premijere zemalja zapadnog Balkana, ministre i vodeće poslovne ljude.

Na sastanku je ocenjeno da je jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač.

Za Srbiju, značaj ove deonice nije samo u povezivanju Niša sa Prištinom, već je glavna veza sa Koridorom 4 koji se većim delom pruža preko Bugarske i Rumunije i sa Koridorom 10 i rutom Sarajevo-Podgorica-Vlora

Mihajlović je nakon sastanka rekla da je ovaj autoput od izuzetnog značaja za region, i naglasila da će jedna traka autoputa Niš-Priština za saobraćaj u oba smera biti gotova do 2023. godine.

Potpredsednik Vlade je informisala Bulc o daljim aktivnostima i merama koje se u okviru Osnovne transportne mreže zapadnog Balkana moraju realizovati do sledećeg Samita planiranog za jul 2016.

Srbija po planu sprovodi sve aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih projekta koji su dogovoreni tokom susreta premijera zapadnog Balkana i zvaničnika EU u avgustu 2015. godine u Beču, rekla je ona.

Mihajlović je, nakon sastanka sa Bulcovom, učestvovala na panelu sa temom proširenja transevrospke transportne mreže zapadnog Balkana i regionalno povezivanje.

Panelu je predsedavao generalni direktor EBRD-a za infrastrukturu Tomas Majer, dok su osim Mihajlović o pitanjima razvoja saobraćaja u regionu diskutovali i evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc, ministar saobraćaja Albanije Edmond Haksinasto, generalni direktor kompanije „Gebruder-Vajs“ Volfram Senger-Vajs i generalni direktor kompanije „Granit“ Zoran Milkovski.

U sektoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Srbiji aktivno je šest kredita Evropske banke za obnovu i razvoj ukupne vrednosti 625 miliona evra.

Ovaj novac namenjen je projektima izgradnje deonica na Koridoru 10, rehabilitaciji pruga, puteva, podizanju bezbednosti saobraćaja i nabavci elektrolokomitiva.

Mihajlović sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem učestvuje na skupu koji ima za cilj da predstavi potencijalne investicije i poslovne mogućnosti na zapadnom Balkanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com