Kroasan ostao bez butera, Nemci neće, ali…

Francuska, najveći potrošač butera na svetu, ostala je bez namirnice bez koje se čuveni francuski kroasan ne da ni zamisliti.

Smanjena proizvodnja, povećana potrošnja (u Kini), ali pre svega konflikt oko cena izmedju mlekara i trgovaca ispraznio je rafove francuskih prodavnica na kojima je dosad stajao buter.

Umesto butera francuski supermarketi su okačili krupnim slovima ispisana upozorenja, koja bi trebalo da mobilišu nezadovoljstvo potrošača: „Nestašica butera neograničenog trajanja“.

Kao što je kod nas 90-ih godina tražena i nadjena zamena za kafu, tako se sad po francuskim portalima, više u šali nego u zbilji, razmatra čime bi mogao biti zamenjen buter čak i tamo gde je nezamenjiv – Buche de Noel.

Nemci ne očekuju da će se nestašica butera iz susedstva preliti na njihovo tržište. U Nemačkoj, koja se diči svojim tržišnim mehanizmima, buter je već veoma poskupeo – u septembru ove godine bio je za 70 odsto skuplju nego u septembru 2016. godine. Tako drastično poskupljenje nije se desilo za poslednjih 26 godina. Nemci 250 grama butera mogu kupiti za 1,99 evra i sad se očekuje stabilizacija cene na nižem nivou.

Medjutim, poskupljenja mleka i svih drugih mlečnih proizvoda stići će iz Francuske, Austrije, Velike Britanije i u Nemačku. Sa tom se sa sigurnošću računa, naročito kad je reč o mlečnim proizvodima sa visokim sadržajem masti.

Na primer, litar mleka sa 3,5% masti neće se moći kupiti po ceni manjoj od 78 centi. U Nemačkoj. Oni koji se zadovoljavaju mlekom sa manjim sadržajem masti, litar će plaćati 68 centi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com