Dobar pokušaj: Ministar povećao takse na svoju ruku

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svoju ruku je za 22 puta povećao takse za fitosanitarnu kontrolu voća i povrća iz zapadno-balkanskih država i Turske (sa 90 na 2.000 kuna) i time iznenadio svog premijera Andreja Plenkovića, predsednicu države Kolindu Grabar-Kitarović, Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca i – Brisel. Tako piše zagrebački Jutarnji list.

Pošto je to učinio u najboljoj nameri, ministar koji je započeo regionalni trgovinski rat, neće biti smenjen nego mu je dat rok da do kraja nedelje nadje rešenje za nastali problem.

Tolušić je za Jutarnji list rekao da „razumjevanje postoji sa svih strana i vjerujem da ćemo rješiti izazove koji su pred nama“.

Da pregovori traju potvrdio je i ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, ali dogovor još nije postignut. Ključni problem je za koliko bi Hrvatska trebalo da smanji sada astronomske takse po jednom kamionu.

Srbija za to vreme sprovodi kontra-mere: samo je u nedelju na granici, radi detaljnije kontrole zbog vrućine, zaustavljeno 230 tona hrvatske robe u vrednosti od 500.000 evra, pišu Večernje novosti.

Jutarnji list je preneo poruku ministra poljoprivrede u Vladi Srbije Branislava Nedimovića: „Velike su vrućine, moramo obratiti pažnju“, rekao je ministar i dodao da Srbiju niko neće vući za nos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com