Hoće li Kinezi podići cenu svinjetine na svetskom tržištu?

Prvi put u svojoj istoriji bolest svinja, afrička kuga, stigla je u Kinu. Ne zna se odakle je tamo stigla, ali se već proširila i u Vijetnam.

Zbog velikog broja ovih životinja u Aziji i uticaja kretanja na azijskom tržištu svinjetine, situacija se prati s posebnom pažnjom.

Do sada je uništeno gotovo milion svinja u kineskim uglavnom malim i biotehnički slabo obezbedjenim gazdinstvima.

Od kakve bi važnosti mogla da bude ova vest, svedoči značaj svinjetine u kineskoj ishrani i, saglasno tome, obim kineske proizvodnje svinja i potrošnje svinjskog mesa.

Kad Kinezi kažu prosto meso, misle prosto na – svinjetinu i ni na šta drugo. Svinjsko meso je glavno meso u kineskoj kuhinji, Kina obezbedjuje pola svetskog uzgoja svinja – računa se da se broj tih životinja u Kini kreće oko 450 miliona, a svinjogojstvo je poslednjih godina imalo eksplozivan rast.

Stručnjaci očekuju da će pojava afričke kuge u Kini dovesti do reformisanja kineskog svinjogojstva u pravcu ukrupnjavanja farmi i povećanja biotehničke zaštite, ali i na pojačane napore da se selektuju svinje otporne na ovu bolest.

Cena svinjetine na Čikaškoj produktnoj berzi porasla je već u februaru, ali analitičari holandske Rababank procenjuju da kinesko tržište tokom prvog kvartala ove godine neće imati problema s isporukama svinjetine, ali će zatim doći do rupa u snabdevanju, koje će povećati kineski uvoz svinjetine.

Cene svinjetine će ostati visoke, ocenjuju analitičari Rababank.

Šansu na kineskom tržištu svinjetine sada vide i SAD i Rusija.

Poznati američki prorok kineske ekonomske propasti profesor Gordon Čeng danas je za američke medije najavio da se Kina sprema da obavi rekordne kupovine američke svinjetine. Budući da se više puta oročena Čengova katastrofična proročanstva nisu ostvarila, današnje je praćeno ciničnim podsećanjem da je kineski investitor 2013. godine kupio najveću američku kompaniju u oblasti svinjogojstva – Smithfield, da će dakle Kinezi uvoziti kinesku svinjetinu!!!

Na kinesko tržište svinja gledaju i Rusi. Njihov kontingent svinja od 25 miliona je, u odnosu na kineski od 450 miliona komada, minoran. Ali konkurentna cena će im, ceni se, biti veći problem.

Takodje se očekuje da Kinezi isporučiocima postave visoke sanitarne uslove u pogledu afričke kuge, što znači da će prednost imati termički obradjena svinjetina. I da bi istočnoevropske zemlje iz konkurencije mogle da budu isključene.

Afrička kuga svinja prvi put se pojavila 1903. godine u Južnoj Africi, u Evropi i Americi se epidemije ove bolesti javljaju od 60-tih godina. Nema načina da se afrička kuga svinja iskoreni, nema protiv nje vakcine, čak i ako je preživi svinja ostaje nosilac virusa afričke kuge. Bolest nije opasna po ljude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com