Hrvatski ekonomista u Beogradu: Što je skupo!!!

Kao što se prosečni gradjanin na medije ljuti kad mu pripisuju prosečnu platu, koju on uglavnom nema, tako se statističari ljute kad mediji porede plate u Srbiji s platama u regionu ili, sakloni bože, u još bogatijem inostranstvu.

Nezvanično je Ekonomskim Vestima u Republičkom zavodu za statistiku Srbije rečeno da se „naša plata i slovenačka plata nebitno razlikuju sa aspekta kupovne moći“.

A ako volite da putujete, možete li za našu prosečnu platu da ostanete u istom hotelu u Parizu onoliko dana koliko može onaj sa slovenačkom platom? Prosečna plata u Srbiji je 395 evra, a u Sloveniji oko 1.000 evra.

U Beogradu je, kaže, nedavno boravio hrvatski ekonomista Damir Novotni. Kako on sa hrvatskom platom vidi ovaj problem?

„Nedavno sam bio u Beogradu, cene su vrlo visoke, moram vam reći, u odnosu na kupovnu moć. Budimo iskreni i pošteni, to su vrlo visoke cene u Beogradu. Možda je u Krusevcu drugačije ili Nišu, ali u Beogradu su cene visoke. Zbog toga mi očekujemo da će ova uloga Lidla na tržištu Srbije, koliko je meni poznato Lidl će u godinu dana otvoriti 80 prodajnih mesta, da će ta uloga kao što je bio slučaj u Hrvatskoj još dalje pogoršati poziciju kompanija unutar grupacije Agrokor na tržištu regiona koje se teško prilagodjavaju tim novim okolnostima na tržištu“, kaže Novotni za Ekonomske Vesti.

Što se tiče nada koje polažemo u strane trgovinske lance treba podsetiti na nedavnu analizu kvaliteta istih proizvoda na Hrvatskom i tržištu bogatih zapadnoevropskih zemalja koju je obavila Hrvatska agencija za hranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com