Kretanje cene pšenice nema veze sa njenim rodom

Cena tone pšenice na svetskom tržištu je prošle nedelje pojeftinila za 32 evra – samo u petak za 17 evra, da bi prvog dana ove nedelje opet počela da pada.

Današnje trgovanje na evropskoj berzi Matif okončano je cenom za 6,75 evra višom nego u petak odnosno cenom od 333,50 evra za tonu.

Tona pšenice tako je od pika dostignutog sredinom maja (438,5 evra) smanjena za više od 100 evra.

Kako zaključuju analitičari portala agrarheute, kretanje cene pšenice nema više veze s njenim rodom, nego je njeno potpuno nepredvidivo kretanje rezultat uticaja eksternih makroekinomskih kretanja kao što je strah od recesije, koji se širi, poskupljenje nafte i metala.

Kao što su Ekonomske vesti već prenele, Ministarstvo poljoprivrede SAD u svom julskom izveštaju prognozira da će rod pšenice u sezoni 2022 /23 biti nešto manji nego prethodne sezone, ali da će i potrošnja biti nešto manja, kao i zalihe.

Na tržištu u Srbije, iako je žetva pri kraju, izostaje ponuda većih količina pšenice, doknje tražnja konstantno na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu, izveštava Produktna berza u Novom Sadu.

Ponderisana cena kilograma pšenice prošle nedelje je porasla za 4,35% na 36 dinara bez PDVa.

Ponuda Republičke direkcije za robne rezerve o otkupu 131 000 tona pšenice po ceni od 40 dinara za kilogram s PDV još traje. Do petka je prijavljena ponuda proizvodjača od 93 000 tona.

Jednom rečju, domaći proizvodjači čekaju veću cenu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com