Putin : Da li je eksploziv stigao humanitarnim koridorom?

Pozivajući se na nalaze Federalne službe bezbednosti RF, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je kako je utvrdjeno da je eksploziv upotrebljen 8.septembra na Krimskom mostu stigao – morem.

„Eksplozivna naprava je upućena iz Odese, ali još nije utvrdjeno da li je to učinjeno uz pomoć brodova za prevoz žita ili ne…To je pitanje, odgovor još nemamo. Ako se ispostavi da se humanirarni koridori koriste za vršenje terorističkih dela, to će naravno dovesti u pitanje dalje funkcionisanje tog koridora. Takvih podataka još nemamo“, rekao je Putin u Astani.

Ako se ispostavi da su humanitarni koridori korišćeni za vršenje terorističkih akata “ prosto ćemo ih zatvoriti i gotova priča. Ali to najpre treba utvrditi pouzdano, a takvu informaciju nemamo“, rekao je Putin.

Na njegov istup je odgovorila Ismini Pala  pres sekretarka predstavnika UN u Zajedničkom koordinacionom centru (ZKC) za monitoring sprovodjenja Istanbulskog sporazuma o izvozu žita, koji je na rok od 120 dana potpisan 22.jula.

„Brodovi, koji učestvuju u inicijativi i  brodovi, koji se upućuju u druge luka Crnog mora – a mi smo imali brodove koji su išli u Bugarsku, Rumuniju, Gruziju i druge luke na severnom priobalju Turske  iz ukrajunskih luka – išli su po morskom humanitarnom koridoru i maršruta pod nadzorom Zajedničkog koordinacionog centra, stizali u Istanbul, prolazili inspekciju ZKC i zatim dobijali odobrenje da opet udju u koridor i stignu do luke u Crnom moru, koja im je konačni cilj“, rekla je Pala, a prenosi Komersant.

Ona je rekla da se monitorung vrši 24 sata dnevno sedam dana u nedelji i da brodovi učesnici sporazuma ne mogu ulaziti u luke koje nisu predvidjene dogovorom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com