Rusko upozorenje Albaniji

Ruska služba za kontrolu hrane obratila se ambasadi Albanije u Moskvi sa zahtevom da joj ta zemlja u toku sledeće radne nedelje pošalje detaljne informacije koje bi uklonile sumnju da se iz Albanije u Rusiju izvoze poljoprivredno-prehrambeni proizvodi „nejasnog porekla i sumnjive bezbednosti“.

Kako je saopštila ta Služba, izvoz kajsija, višnji i breskvi iz Albanije u Rusiju učetvorostručen je. Analize fitosanitarnih sertifikata koji taj izvoz prate dale su razloga za sumnju u falsifikat i upućuju na visoku verovatnoću da se preko Albanije u Rusiju izvozi proizvodnja trećih zemalja.

Kako nadležne vlasti Albanije nisu odgovorile na tri puta ponovljeni zahtev Ruske službe za kontrolu hrane da joj se dostave informacije o sertifikatima koji su pratili konkretne partije ovih vrsta voća, kao i na zahtev da joj se dostave podaci o odredjenim poljoprivrednim kulturama i površinama na kojima se gaje, ruska strana je bila prinudjena da zatraži saradnju diplomatskim putem, a kako bi se izbegle mere zabrane, saopštila je ta ruska služba.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com