TS: Gde je analiza o isplativosti vinjeta?

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) zatražila je u četvrtak da bude objavljena analiza na osnovu koje Ministarstvo saobraćaja planira uvođenje vinjeta za naplatu putarina.

U saopštenju TS se traži analiza po kojoj se došlo do zaključka da su vinjete bolje od postojećeg sistema naplatnih rampi, iako su do pre samo dve godine stručnjaci Puteva Srbije tvrdili da „zemlje koje putem vinjeta naplaćuju putarinu nisu više u stanju da održavaju puteve, pa su koncensionari autoputeva Evrope odlučili da od 2015. godine ukinu vinjete“.

„Da li su nas tada lagali, da li se stanje u međuvremenu promenilo i da li zaista postoji opravdanje za uvođenje vinjeta?“, pita se ta nevladina organizacija.

Odgovor na to pitanje, kako se ističe, neće dati izjave ministarke (Zorane Mihajlović) da će se prihodi udvostručiti, već analiza u kojoj bi trebalo da se nađu odgovori na pitanja koliki su troškovi uvođenja i održavanja novog sistema, koliki je očekivani prihodi, na osnovu kojih parametara je određen, da li se novim sistemom sprečavaju zloupotrebe, kakav je efekat po građane, korisnike puteva.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com