Kinezi kupuju 1% Australije za 289 miliona dolara

Konzorcijum kineskih i australijskih investitora postigao je dogovor o kupovini 11 miliona hektara zemlje u Australiji od najvećeg privatnog zemljoposednika „S. Kidman & Co“.

farma

Dogovor, vredan 289 miliona dolara, tek treba da bude odobren od strane australijskih regulatornih tela. Prošle godine, predlog je blokirala australijska vlada zbog nacionalnih interesa.

Glavna briga vlade je povezanost ove zemlje sa „Anna Creek“ farmom, gde se nalazi poligon za testiranje vojnog oružja. Prodaja „S. Kidman & Co“ stranoj korporaciji može stvoriti sigurnosni rizik.

Ministarstvo finansija doneće konačnu odluku tek kada se završe izbori koji će biti održani u julu.

Konzorcijum čine kineska firma Dakang Australija, koje će kupovinom postati vlasnik 80 odsto zemljišta, i australijska firma „Australian Rural Capital“, koja će kupiti ostatak.

Kinezi su obećali da će tokom prve godine uložiti u novoformiranu firmu 36 miliona dolara, kao i da će otvoriti 50 novih radnih mesta.

Farma „S. Kidman & Co“ osnovana je 1899. godine i na više od 100.000 kvadratnih kilometara ima 185.000 grla stoke. Već nekoliko generacije je u vlasništvu familije Kidman, čiji je deo i poznata glumica Nikola Kidman. Korporacija porizvodi govedinu koja se izvozi u Jugoistočnu Aziju, Japan i SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com