Koliko je Putin potrošio na dolazak Mercedesa u Rusiju

Rusija je pod zapadnim sankcijama, njeno tržište automobila još se nije vratilo na brojke iz 2014. godine, američki Dženeral Motors i Ford odatle se povlače, a ipak Mercedes Benz je baš sada odlučio da u fabriku u Podmoskovlju investira 250 miliona evra.

Kao što je poznato, brendovi Mercedes Benz spadaju u premijum klasu, a od 1.1. 2015. godine na državnim tenderima za kupovinu automobila mogu učestvovati samo limuzine proizvedene u – Rusiji.

Ova zakonska odredba posebno pogadja proizvodjače brendova premijum klase, kakvi su Mercedesovi. Ipak, prema podacima Avtostata koje citiraju ruski mediji, nemački proizvodjač je 2018. godine u Rusiji prodao 36.200 automobila, što znači 24% premijum tržišta te zemlje, mada je brojka još daleko od 49.000 prodatih auta 2014. godine.

Ali, ruski analitičari veruju da ni državni tenderi nisu glavni razlog za novu fabriku. Pre će biti da je Mercedes Benz dobio od vlasti povlastice na osnovu novih propisa o specijalnim investicionim ugovorima (SPIK), a o kakvim se povlasticama radi ne zna niko.

„Ranije su sklapani sporazumi o industrijskoj montaži, gde su uslovi za sve bili približno isti. Sada se zaključuju SPIK – specijalni investicioni ugovori, čija je osnovna karakteristika njihova netransparentnost”, kaže stručnjak za tržište automobila Igor Maržareto za poslovni list Vzgljad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com