Andrej Plenković nema većinu u Saboru, ko ga spasava?

Hrvatska vlada sakupila je uz pomoć opozicije dovoljan broj glasova da smeni predsednika Hrvatskog sabora i lidera Mosta Božu Petrova, ali ne i da spasi svog ministra finansija Zdravka Marića i samu sebe bar dok ne prodju lokalni izbori u Hrvatskoj zakazani za 21. maj.

SDP Davora Bernardića, IDS Borisa Miletića i HNS Ivana Vrdoljaka dali su svoje potpise kako bi pomogli hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da se obračuna sa svojim dojučerašnjim koalicionim partnerom Božom Petrovim. Ali sem što je Petrov, kao trenutni predsednik Sabora zakonom ovlašćen da utvrdi redosled razmatranja zahteva za ostavke pa je to i učinio stavljajući smenu Marića, koja je zahtevana ranije, ispred sopstvene smene, poslanici HDZ-a su priznali da je premijer Plenković blefirao kad je pred TV kamerama tvrdio da ima saborsku većinu i bez Mosta.

Na pitanje opozicije ima li Plenković većinu, poslanik Željko Rajner je ponovio pitijsko izvlačenje šefa Plenkovićevog kabineta Davora Božinovića: „Imaće je. Ima sada i imaće je kad bude potrebno“.

Tako je car ostao go. Ključno pitanje je sada: ko će ga pokriti bar dok ne prodju lokalni izbori.

Glavna sumnja trenutno pada na Hrvatsku narodnu stranku Ivana Vrdoljaka. On za sada nastupa kao jedini stabilizirajući činilac u krizi, a od toga kako će utakmicu odigrati zavisi inače zasad dosta dobra pozicija Anke Mrak Taritaš kandidatkinje HNS-a za gradonačelnika Zagreba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com