Atlantic Grupa prošle godine prihodovala 670 miliona evra

Prihod jedne od najvećih privatnih kompanija u regionu, Atlantic Grupe, u 2014. godini porastao je za 2,6 odsto i iznosio je 670,8 miliona evra. Dobit pre kamata i poreza uvećana je za 3,8 odsto i iznosila je 57,8 miliona evra, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila 28 miliona evra (+2,6 odsto).

„Iako su 2014. godinu obeležili teški makro i mikroekonomski uslovi, primarno smanjena lična potrošnja, snažna depresijacija ruske rublje, elementarne nepogode u regiji, kao i negativna kretanja većine tržišnih kategorija, Atlantic Grupa beleži prihode i profitabilnost u skladu sa najavljenim očekivanjima, uz kontinuirano smanjenje zaduženosti. Ponosni smo na ostvareni rezultat, a u 2015. godini nastavljamo sa fokusom na dalji rast i internacionalizaciju poslovanja, upravljanje operativnim i finansijskim rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje finansijskim obavezama“, istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Ova kompanija se u predstavljanju prošlogodišnjih rezultata posebno pohvalila početkom distribucije Unilever-ovog asortimana, kao i kupovinom Foodland-a iz Srbije.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2014. godini najviše su doprineli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi rastom o 3,1 odsto, potom Strateško distributivno područje Međunarodna tržišta rastom od 4,8 odsto i početak distribucije proizvoda Unilever-a u Hrvatskoj i Sloveniji.

Najveće učešće u prihodima Atlantic Grupe prošle godine je ostvarila kafa – 134,6 miliona evra (20,1%).

Posmatrano po tržištima, najveći rast – 17,4 odsto – ostvaren je u Sloveniji, koja je na kraju 2014. godine ostvarila 15,8 odsto ukupnih prihoda od prodaje, ali je hrvatsko tržište i dalje najveće sa 25,1 odsto od ukupnih prihoda.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com