Bundestag produžio angažovanje vojnika Bundesvera na Kosovu

Nemački parlament je danas većinom glasova za godinu dana produžio učešće vojnika Bundesvera u Nato misiji na Kosovu i Metohiji.

Za produženje su glasala 493 poslanika, 146 protiv, a 6 su bili uzdržani.

Nemački kontingent je prepolovljen. Ubuduće se na KiM može angažovati do 400 nemačkih vojnika umesto do 800 kao do sada.

Ukupno snage KFOR-a na Kosovu broje 3.500 vojnika.

Kako javlja ARD, protiv produženja angažmana nemačke vojske na Kosovu glasali su poslanici Alternative za Nemačku (AfD) i Levice, dok su poslanici CDU, SPD i liberala taj angažman ocenili kao smislen.

Armin Paul Hampel, poslanik AfD, sa govornice Bundestaga je izjavio da je misija na Kosovu propala jer za rezultat ima jednu „kriminalnu vladu“ koja je sve do samog vrha popunjena „kriminalcima“

„Ta misija nije vredna ni jedne jedine koščice samo jednog nemačkog vojnika”, rekao je Hampel a prenosi ARD.

Poslanik Zelenih Manuel Saracin, naprotiv, smatra da je misija KFOR-a na Kosovu “faktor zaštite i stabilnosti“. Jer “mir ni u kom slučaju nije garantovan“

A poslanica liberala Mari Anjes Štrak-Cimerman upozorila je na opasnosti nestabilne situacije u regionu jer taj je region plodno tle za organizovani kriminal, rekla je ona, a prenosi ARD.

Odgovarajući na primedbe nemačkih poslanika, nemački ministar inostranih poslova Haiko Mas je priznao da na Kosovu ima problema ali “bilo bi mnogo gore da mi nismo tamo“.

Angažman nemačke vojske na Kosovu najduži je njen angažman u inostranstvu i traje 20 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com