Danas odluka: Koliko će nas od 2021. godine trovati automobili

Lobiraće se bez svake sumnje do poslednjeg trena: evropska automobilska industrija je mobilisala svu silu medija i studija kako bi sprečila Evropsku komisiju da danas (sreda 8. novembar) predloži oštrije propise o emisiji ugljen-dioksida.

Na celi užas naročito nemačkih političara i proizvodjača, EK se do juče spremala da danas predloži obavezu proizvodjača da emisiju CO2 od 2021. do 2030. godine kod novih automobila smanje za 30 do 40 odsto odnosno na 95 grama po kilometru što odgovara potrošnji od četiri litra goriva na 100 kilometara.

Paradoksalno, skandal s dizel-automobilima doveo je do smanjenja njihove prodaje i povećanja količine CO2, koju proizvode automobili, jer benzinci više zagadjuju nego dizelaši.

Oko ovog pitanja nemački političari su se odlučno ujedinili u opoziciji ne samo prema većini ostalih država u Uniji nego i u opoziciji prema vrednosti koju za većinu (anketiranih) Nemaca ima čist vazduh.

Veoma zainteresovani da tekući pregovori o budućoj vladajućoj koaliciji uspeju, čak su i Zeleni, navodno svesni da ništa ne mogu postići sami, odustali od zahteva da se u Nemačkoj od 2030. godine zabrani registracija novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Nadjena je formulacija za častan zeleni izlaz.

U nastojanju da ovaj najavljeni procenat redukcije smanji, Nemačku, kako ističu nemački mediji, više ne podržava ni takodje značajan auto-proizvodjač Francuska.

Austrija, Belgija, Holandija, Portugalija, Island, Slovenija uputili su EK zajedničko pismo u kome traže da Komisija izabere gornju stopu redukcije – 40%. Ali te zemlje nemaju proizvodjača automobila, vajka se nemački list Welt i dodaje kako je uz nemački otpor ostala samo Italija!

Konsultantska kuća MSCI priskočila je u pomoć automobilskoj industriji analizom koja tvrdi da će malo koji proizvodjač najavljeni zadatak uspeti da ispuni.

Ta kuća procenjuje da će do 2021. godine kupovine dizelaša pasti za 30%. Umesto dizelaša kupci će uzimati ili benzince ili automobile na alternativni pogon, trenutno se čini – električni.

MSCI, kako prenose nemački mediji, tvrdi da će novi uslov, ako ne padne broj kupovina dizelqša, moći da ispune samo Tojota i Pežob(bez Opela),a ako prodaje padnu naročito će biti u nevoljama Ford i Reno.

Čak i uz pad prodaje dizelaša, novopropisanu redukciju moći će da izguraju Micubiši, Folksvagen i, pod odredjenim uslovima, BMW.

Nemačka automobilska industrija i nemački mediji ne gledaju blagonaklono na elektromobile kao jedno od rešenja ovog problema, bilo zato što evropska auto-industrija u njihovoj proizvodnji ne drži najbolje korak s Kinezima i Amerikancima, bilo zato što se to rešenje precenjuje.

Kao glavni problem sad se ističe pitanje ko treba da obezbedi infrastrukturu za punjenje baterija. Proizvodjači smatraju da taj trošak nije na njima, nego na državi. Mada Matijas Vajsman, predsednik Udruženja nemačkw autoindustrije, tvrdi da se nemačka država sprema da u mrežu prodavnica- punionica uloži 300 miliona evra, a da se na ulaganja u superbrzu infrastrukturu spremaju i firme, ali nije naveo iznos.

Na sve ovo je stiglo pismo 15 bivših profesora saobraćajnih fakulteta koji dokazuju da nije tačno da je kod elektromobila emisija CO2 čista nula, kako se oni sada tretiraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com