DJB: Tražimo spisak preprodavaca uglja iz Resavice

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da se preko rudnika Resavica odvija pljačka u korist partijski povezanih preprodavaca uglja, koji, tvrdi Pokret, kupuju ugalj po ceni od 7.900 do 9.300 dinara po toni, a preprodaju po ceni od 16 do 17 hiljada.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Preko rudnika Resavica odvija se pljačka u korist partijski povezanih, privilegovanih preprodavaca uglja, koji kupuju ugalj po ceni od 7.900 do 9.300 dinara po toni, a preprodaju po ceni od 16 do 17 hiljada po toni. Zakon zabranjuje Resavici da ugalj prodaje po tržišnoj ceni. Pokret Dosta je bilo zatražio je, po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, spisak 100 najvećih kupaca koji se bave preprodajom uglja.

Prihodi Resavice u 2015. godini iznose 2,2 milijarde dinara, a kad bi se ugalj prodavao po tržišnim cenama, ovaj prihod bi bio za više od 2 milijarde dinara veći. U isto vreme, subvencije države iznose 4,4 milijardi dinara. Ispada da država ne daje novac za plate, već za profit partijski povezanik prekupaca. Troškovi zarada iznose 4,7 milijardi, dok svi ostali troškovi iznose 2,6 milijardi dinara.

U svom blogu Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu, primer Resavice iznosi kao jedan od očiglednih razloga zašto u Srbiji nema dovoljno novca za škole i zdravstvo. Verheijen ističe da “svega nekoliko privilegovanih kupaca” mogu da kupuju taj ugalj, ali i da je Resavica nekoliko puta tražila dozvolu da prodaje ugalj po tržišnoj ceni, ali joj to nikada nije dopušteno.

Verheijen zaključuje da “srpski poreski obveznici dva puta gube u celom tom procesu”. Prvi put kad plaćaju plate za 4.000 radnika u Resavici, umesto da plaćaju učitelje ili doktore. A zatim plaćaju razliku između kontrolisane cene uglja i više nego duplo više cene koja ulazi u cenu proizvodnje struje ili nekih drugih servisa i proizvoda za građane. Slični aranžmani važe i za rudnike Kolubara i Kostolac.

Rudnik Resavica, javno preduzeće koje je premijer u svom ekspozeu naveo kao jedno od onih u koje će morati da se uvede “disciplina i odgovornost”, godinama služi za izdržavanje partijski povezanih partnera ljudi na vlasti. Licemerno je da premijer, kao i oni pre njega, najavljuje “reformu” javnog preduzeća a istovremeno učestvuje u sasvim namernoj pljački budžeta koja se odvija preko ovog rudnika.“

One thought on “DJB: Tražimo spisak preprodavaca uglja iz Resavice

  • 22. avg. 2016 at 12:18
    Permalink

    Popistse imovinu u nekratninama svim direktorima sadasnjim i bivsim ce ce vam biti jasno ko je skim u dilu

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com