DJB: Vučić rasprodaje imovinu Železare

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da je u toku još jedna „pljačkaška privatizacija“ premijera Aleksandra Vučića u kojoj svi dugovi ostaju Železari Smederevo, a imovina će biti postepeno preneta na novu kompaniju „Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o.“.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„U Smederevu je u toku još jedna Vučićeva pljačkaška privatizacija u kojoj svi dugovi ostaju Železari Smederevo doo, a imovina će postepeno biti preneta na novu kompaniju osnovanu 14. juna pod nazivom Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o. sa osnivačkim kapitalom od svega 24.674 miliona dinara. Vučić obmanjuje javnost pričom o prodaji Železare Kinezima, dok rasprodaje njenu imovinu.

Prema dostupnim podacima u Agenciji za privredne registre, Železara Smederevo je dobila novi osnivački akt 25. juna, a za direktora je imenovan Ivan Milošević, za koga radnici u Železari i javnost misle da je dobio otkaz pre dolaska kineskih partnera. Takođe, Železara je raskinula ugovor sa Peterom Kamarašom i HPK pre dolaska kineskih partnera, ali su isti menadžeri, za koje se sumnja da su Železaru oštetili nabavkom sirovine preko svojih privatnih firmi, vraćeni u Smederevo, u kinesku kompaniju.

U Agenciji za privredne registre paralelno postoje ove dve firme – Železara, opterećena dugovima koje su uvećali dosadašnji Vučićevi “strani spasioci” iz HPK, i nova kineska kompanija Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o, koja će preuzimati imovinu Železare i zapošljavati radnike koji su joj potrebni. Javne izjave o tome da ni jedan radnik neće ostati bez posla nisu ni na koji način unete u pravne obaveze novog kineskog vlasnika i nema nikakvih garancija da su nešto više od lepih ali lažnih obećanja. Nije jasno ni da li će Vlada plaćati subvencije za svako otvoreno radno mesto u novoj kineskoj kompaniji u Smederevu.

Nema garancija ni da će imovina biti prodata po ceni od 46 miliona evra koja se pominje u kupoprodajnom ugovoru Vlade Srbije i Hestil grup iz Kine, jer osnivač nove kompanije u Srbiji (Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o.) nije kineski Hestil Gruop LTD koji je potpisao ugovor sa Vladom Srbije, već kompanija “New-silk road Holding Co. Ltd”, sa sedištem u Hong Kongu. Domaćoj javnosti su ostali potpuno nepoznati ovi detalji i nije jasno o čemu se radi.

Sličan scenario je već viđen u Srbiji kada je Kraljevački Magnohrom navodno kupio indijski gigant Mital. Na kraju je otkriveno da su Magnohrom kupila braća vlasnika Mitala i to preko kompanije Global Steel koja nije imala nikakve veze sa indijskim Mitalom. Slično je i direktor komapnije Esmark hteo da kupi Železaru, ali preko svoje privatne kompanije iz Amsterdama, koja je imala kapital od par hiljada dolara i nije imala nikave veze sa Esmark-om. Dogovor je propao zbog Kramaša, koji je onda od Vučića dobio ugovor da to uradi sam. Iskustvo nas uči da iza svih ovakvih dilova stoji korupcija.

Mandatar Aleksandra Vučić dužan je da građanima iznese tačan račun i obavesti koliko milijardi plaćaju njegove poslovne promašaje i koruptivne dilove sa “stranim spasiocima” i “stranim investitorima”. Dužan je i da razjasni sve ove nedoumice o kineskim firmama koje učestvuju u dogovorima o preuzimanju imovine Železare.

Vučić nastavlja Dinkićevu politiku ekonomskih “spasilaca i ogromnih subvencija za njih. Žrtva je domaća privreda, domaće porodične firme koje zapošljavaju preko 1,6 miliona ljudi i koje su najveći poslodavac u Srbiji. Srbiji je potrebna ekonomska politika koja je okrenuta ka njima.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com