Dobit Zijin Mining za 9 meseci 2 milijarde, a hoće da zakine svoje radnike?

Država Srbija ima udeo od 37 odsto u kompaniji Srbija Zidjin Koper, a Ministarstvo rudarstva i energetike se najzad uključilo u višemesečni spor izmedju sindikata i poslovodstva te kompanije oko kolektivnog ugovora i pravilnika o radu koji preti da preraste u štrajk.

Suština spora je u sledećem :kineska kompanija Zijin Mining ove godine odlično posluje i radnici smatraju da od tog uspeha i njihova prava i plate treba da rastu, a ne da se smanjuju. Sindikati tvrde da je kompanija 15.decembra jednostrano donela Pravilnik o radu u kome je upravo o tome reč, naime o smanjenju prava i prinadležnosti zaposlenih, kompanija to odlučno demantuje.

Posle današnjeg sastanka sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Djedović, predstavnici reprezentativnih sindikata doneli su, kako je saopštilo Ministarstvo, odluku da obustave proteste, a predstavnici poslodavca su se obavezali da daju nov predlog za rešavanje otvorenih pitanja.

Jedno je svakako nesporno :kineska kompanija Zijin Mining je saopštila da je tokom prvih 9 meseci ove godine uvećala neto dobit za 47,5 odsto na 16,7 milijardi juana (oko 2,4 milijarde dolara) i to “ zahvaljujući povećanju proizvodnje na tri projekta svetske klase : Gornjoj zoni rudnika bakra – zlata Čukaru Peki u Srbiji, rudniku bakra Kamoa – Kakula u Demokratskoj Republici Kongo i rudniku Julang na Tibetu proizvela 630 000 tona iskopanog bakra (povećanje od 55 odsto), 41 tonu iskopanog zlata i 300 000 tona iskopanog cinka“.

Istina je da je bakar berzanska roba, dakle pod uticajem nepredvidivih ćudi tržišta, ali je takodje istina da se, u principu, tražnji za bakrom prognozira blistava budućnost, pa i zaradi od bakra.

Predstavnici sindikata, a za svih 9 se tvrdi da su u tome jedinstveni, tvrde da novi pravilnik u odnosu na stari, zasnovan na prošle godine isteklom Kolektivnom ugovoru iz 2018.godine, predvidja bar 18 izmena na štetu radnika, kao što je na primer, smanjenje broja dana za godišnji odmor ili smanjenje prava invalida rada, a posebno su nezadovoljni predlogom o linearnom povećanju plata kojim se one, tvrde sindikati, praktično smanjuju.

Kompanija, naime, nudi povećanje plata od 5 odsto od 1.januara 2023.godine i linearni mesečni dodatak uz platu od 5000 do 5300 dinara, zavisno od broja sati.

Kompanija je izdala saopštenje u kome tvrdi da su informacije o smanjenju plata netačne:

„Suština je da poslodavac nijednog trenutka, a pregovori o novom Kolektivnom ugovoru traju od septembra, nije predložio smanjenje zarada. Informacije o navodnom smanjenju plata su netačne, kao što nisu tačne ni tvrdnje sindikalnih lidera da je Pravilnik o radu donet mimo Zakona. Plate nikome neće biti smanjene ni za dinar. Takodje nisu tačne ni tvrdnje da su zbog Pravilnika o radu zaposleni ostali uskraćeni za veću zaradu u vreme rada za državne praznike, kao i za naknadu zarade u vreme porodiljskog odsustva, prekovremeni i rad nedeljom, i slično. Takodje, naknade za topli obrok isplaćivaće se na isti način kao i dosad (17% prosečne republičke zarade) i uskladjivati na mesečnom nivou, a očekuje se da će ova naknada tokom naredne godine beležiti samo rast.

Regres će po novom vredeti 11 000 dinara, odnosno oko hiljadu dinara više nego ranije.

To što sa sindikatima još uvek nije zaključen novi kolektivni ugovor ne utiče na odluku o poslodavca da zaposlenima i ove, kao i minulih godina, isplati godišnji bonus.

Poslodavac i sindikati su po zakonu dužni da u dobroj veri nastave pregovore, tako da su vrata za pregovore širom otvorena“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com