Država neće da se meša u rad nedeljom

Predlog predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duška Vuković da se u Zakon o radu unese „Nedelja je dan odmora“ nije prihvaćen na sednici Socijalno ekonomskog saveta (SES)

Odredba „Nedelja je po pravilu dan odmora“ ostaje.

Ministar rada Zoran Djordjević, predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić i predstavnik Sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stoiljković mišljenja su da bi pitanje rada nedeljom trebalo da se reši kolektivnim dogovaranjem izmedju poslodavaca i radnika.

Ministar Djordjević se pozvao i na Ustav, koji, rekao je on, dozvoljava da svako radi prema potrebama, ali zaposlenom se garantuje jedan dan odmora nedeljno. A to ne mora obavezno da bude nedelja.

Ministar je naveo primer Hrvatske i Madjarske, gde odredbe o zabrani rada nedeljom obara ustavni sud, ali i primer Crne Gore gde je uvodjenje izuzetaka napravilo pravi cirkus „a mi nećemo praviti cirkus od države“.

Duško Vuković je rekao da je 97% zaposlenih, koje je anketirao taj sindikat, bilo za to da se rad nedeljom zabrani. Jer, ni pitanje plaćanja rada nedeljom nije regulisano.

Anketa medju novinarima, koji su konferenciji za štampu prisustvovali, nije napravljena, a bilo bi interesantno čuti njihov odgovor na pitanje: da li su plaćeni za rad nedeljom i imaju li, kad rade nedeljom, slobodan dan u toku nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com