Treći hrvatski pokušaj da se zabrani rad nedeljom

Ustavni sud Hrvatske do sada je dva puta ukidao odredbe zakona o trgovini, kojima je trgovinama zabranjivan rad nedeljom, ipak vlada Andreja Plenkovića sprema se da takvu odredbu u Zakon unese i treći put.

Očekuje se da u tom smislu izmenjeni Zakon o trgovini bude usvojen u maju, dovoljno blizu predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Prvi put zabrana je uvedena 2003. godine, ukinuta je već 2004. godine.

Drugi put je zabrana usvojena 2008. godine, a ukinuta već 2009. godine.

Levo orijentisani hrvatski mediji sva tri pokušaja zabrane rada trgovina nedeljom objašnjavaju potrebom vlada, koje su se za to rešenje odlučile, da zarad političkih poena koketiraju s desnom političkom scenom, pre svega s Katoličkom crkvom i dokažu svoju privrženost porodičnim vrednostima oličenim i u zajedničkom nedeljnom ručku.

Uz principijelnu zabranu rada trgovina nedeljom, zakonom su definisani izuzeci. Definicija nije zadovoljila Ustavni sud Hrvatske ni prvi ni drugi put.

Ustavni sud je oba puta zakon ukinuo zbog tih izuzetaka, kojima je „narušena ustavom garantovana jednakost unutar jedne grupe preduzetnika na tržištu“ i „poremećena ravnoteža izmedju zaštite prava radnika u prodavnicama i zaštite slobode preduzetništva trgovaca“.

Vlada Andreja Plenkovića najavljuje da će u svoj predlog (Hrvatska ukida rad nedeljom) učitati primedbe Ustavnog suda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com