EK pozvala Kosovo da opozove taksu na uvoz iz Srbije

Maja Kocijančič, portparolka evropske komesarke za spoljne poslove, pozvala je vlasti u Prištini da pruže hitno objašnjenje odluke da na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvedu taksu od 10%.

Kocijančićeva je izrazila očekivanje da će ta mera biti opozvana.

Kosovo i Metohija je, kao i Srbija, BiH, Makedonija, Albanija i Crna Gora, deo zone slobodne trgovine CEFTA.

Priština trenutno predsedava CEFTA-sporazumom, a uskoro bi u Prištini trebalo da se održi redovan sastanak ministara članica CEFTA.

Pet članica CEFTA su, posle 28 članica EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

Tokom devet meseci ove godine Srbija je u razmeni sa članicama CEFTA imala suficit od 1.730,3 miliona dolara. Odnosno, izvezla je 2.516,2 miliona dolara, a uvezla 785,9 miliona dolara.

U razmeni sa CEFTA, pokrivenost uvoza Srbije izvozom za period januar-septembar 2018. godine iznosi 320,2%, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci za Kosovapress da je Kosovo do 15. oktobra ove godine uvezlo robe i usluga za 2,5 milijarde evra, a izvezlo u vrednosti od 230 miliona evra.

Prema njegovim rečima, uvoz iz Srbije bio je 360 miliona evra a izvoz u Srbiju 23 miliona evra.

Samo u septembru ove godine, prema zvaničnoj kosovskoj statistici, deficit u razmeni sa inostranstvom porastao je u odnosu na septembar 2017. godine za 20,2% na 257,3 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 12,5%.

Od članica CEFTA Kosovo je u septembru uvezlo robe i usluga u vrednosti od 82,2 miliona evra (28% ukupnog septembarskog uvoza), a izvezli robe i usluga u vrednosti od 15 miliona evra (41% ukupnog izvoza). Uvoz iz CEFTA je porastao za 10,2 odsto a izvoz je pao za 9,8% .

Iz 28 država članica EU, Kosovo je u septembru uvezlo robe i usluga u vrednosti od 124 miliona evra, a u te zemlje izvezlo robe u vrednosti od samo 10,5 miliona evra. Uvoz je u odnosu na septembar prošle godine porastao za 19,6% a izvoz za 14,1%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com