Francuska: Izbori po mnogo čemu istorijski

Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila je na parlamentarnim izborima u Francuskoj apsolutnu većinu od 355 od ukupno 577 poslaničkih mesta, ali pri apstinenciji birača kakva nije zapamćena tokom cele istorije V Republike – na izbore je izašlo 43,40 odsto birača.

Svi poslanički kandidati Repubike u pokretu pre izbora su potpisali plan reformi od 10 tačaka, medju kojima su dalje promene Zakona o radu.

Žan Lik Melenšon, lider Nepokorene Francuske koja je osvojila 30 mandata, smatra da su Francuzi tako visokom apstinencijom francuskoj vladi i njenoj danas obezbedjenoj većini oduzeli legitimitet da izvrši „socijalni državni udar“, da je francuski „narod stupio u neke vrste civilni generalni štrajk“ i tako pokazao slabost institucija koje polažu pravo na organizaciju društva sa tankom manjinom koja ima svu vlast.

Istorijsku rezultat postigla je na današnjim izborima i dosad vladajuća Socijalistička partija Francuske – prema prvim procenama, osvojila je samo 49 poslaničkih mesta. Generalni sekretar socijalista Žan Kristof Kombadelis podneo je na tu stranački funkciju ostavku večeras nešto posle 20 sati. On je rekao da tako preuzima svoj deo odgovornosti za debakl i poručio je da „levica mora sve da promeni, kako formu tako i sadržinu, svoje ideje kao i svoju organizaciju, ona treba da otvori novi ciklus“.

Marin le Pen će današnje izbore takodje ubeležiti u ličnu istoriju: liderka Nacionalnog fronta je prvi put izabrana u Nacionalnu skupštinu Francuske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com