Hakovali i Makrona: Šta sadrži Macronsleaks

Francuski pokret En Marche (Napred) čiji je lider predsednički kandidat Emanuel Makron objavio je da je žrtva hakera.

U noći izmedju petka i subote hiljade dokumenata tog pokreta postavljeno je na Internet i postalo dostupno javnosti.

Francuski list Mond, koji od početka predsedničkih izbora podržava Makrona, navodi da se radi o ogromnoj količini od 15 gigabajta i da su obuhvaćeni privatni mejlovi članova pokreta, kao i njihova komunikacija i materijali iz izborne kampanje.

Dokumenti su objavljeni na sajtu PasteBin. Navodno je o pojavi tih dokumenata na PasteBin-u izvestio sajt simpatizera američke krajnje desnice. Informacija je onda proširena društvenim mrežama, odnosno preko pro-Tramp naloga. A prihvatio je i WikiLeaks čime je, kaže Mond, dobila svetsku vidljivost.

Mond, koji je medju prvima napravio svoj program za razotkrivanje lažnih vesti, piše da se zbog velike količine materijala ne može već sad reći o čemu se radi. Ali, Mond te materijale neće objavljivati pre okončanja  drugog kruga glasanja na izborima za predsednika Francuske u nedelju 7. maja.

Poret En Marche je saopštio da u objavljenim dokumentima nema ništa kompromitujuće.

Neki dan je poražena kandidatkinja za predsednicu Amerike Hilari Klinton izjavila da je vodila u odnosu na protivkandidata Donalda Trampa sve dok stvar u svoje ruke nisu uzeli hakeri – naravno ruski. Mond tvrdi da se u slučaju hakerskog upada u informacije pokreta En Marche može reći o kojim se hakerima radi tek posle analize koja zahteva vreme od više nedelja.

Emanuel Makron je već podneo tužbu zbog objavjivanja dokumenata koji navodno dokazuju da on poseduje ofšor račun na Bahamima. Priča o ofšor računu potekla je iz Makronovog televizijskog duela sa Marin Le Pen, kada je ona, cinizirajući nad njegovom skromnom imovinskom kartom rekla: „Nadam se da nećemo saznati da imate ofšor račun na Bahamima“. Francuski mediji tvrde da su dokumenti kojima se dokazuje postojanje tog računa očigledno lažni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com