Gde si dosad: Toni Bler se vraća u politiku

Bivši britanski premijer Toni Bler je objavio da se vraća u politiku kako bi sprečio loš dogovor Velike Britanije o Brexit-u.

Toni Bler je bio britanski premijer od 1997. do 2007. godine. Ostaće upamćen po poslušničkom odnosu prema ratnoj politici SAD u Iraku, kojoj je i Velika Britanija dala značajan doprinos. Smatra se da je ta intervencija rodno mesto Islamske države.

Kad je prošle godine, nakon sedmogodišnjeg istraživanja, objavljen izveštaj lorda Džona Čilkota prema kome javni razlozi za intervenciju u Iraku nisu bili potkrepljena čvrstim i pouzdanim dokazima, Toni Bler je izrazio žaljenje i izvinio se uz napomenu da je delovao u najboljem interesu Velike Britanije!

„Preuzimam punu odgovornost. Upućujem izvinjenje i osećam bol i žaljenje više nego što možete da zamislite“, rekao je Bler.

Britanski pravnici su zaključili da nije realno očekivati da Bler odgovara pred nekim medjunarodnim sudom, a kao što pokazuje njegov povratak u politiku, on sam sebi nije prepisao ni neku političku odgovornost.

Bio je savetnik premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com