Hrvatska država protiv Titovog sina: Vratiće oteto

Aleksandar Broz decenijama nelegalno koristi kuću u Samoboru koja je nekad pripadala njegovom ocu, višedecenijskom predsedniku poslednje Jugoslavije Josipu Brozu Titu, a koje se mladji Broz 1964. godine odrekao u korist društvene zajednice.

On se, kako u oštrom prilogu navodi HRT, kasnije pokajao i predomislio te je kuću 1982, 1990. i 1991. godine tražio nazad, ali se hrvatska država 1998. godine uknjižila kao vlasnik. Aleksandru Brozu je 2000. godine dato 30 dana da kuću vrati hrvatskoj državi, a 2001. godine je kuća na korišćenje data Uredu predsednika Republike Hrvatske.

HRT je oštro i kategorično večeras optužio bivše hrvatske predsednike Stjepana Mesića i Ivu Josipovića zato što je, kako je rečeno, Broz decenijama uzurpirao državnu imovinu.

Mesić je večeras rekao da je Broz tvrdio da je kuća „nekom omaškom preneta na državu“, ali da je Ured predsednika u njegovo vreme darivao vino iz vinograda koji je uz kuću, a sad je zapušten.

Hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić je rekao: „Vratićemo oteto hrvatskoj državi!“, a Aleksandar Broz će morati da plati 900.000 kuna za korišćenje kuće u poslednjih pet godina, dok su ranija potraživanja zastarela.

HRT se poziva na procene prema kojima kuća u Samoboru na imanju od 35.000 kvadrata vredi 6 miliona kuna.

Nedavno je Skupština grada Zagreba odlučila da se najlepši trg u Zagrebu više ne zove po Josipu Brozu Titu nego Trg Republike Hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com