Hrvatska Sloveniju, Slovenija Hrvatsku – notom

I Zagreb i Ljubljana najavili su danas da će svako onoj drugoj strani uputiti protestnu diplomatsku notu.

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske objavilo je da će kod Slovenaca protestovati jer je slovenačka policija tri puta povredila liniju razgraničnja izmedju dve države u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zalivu. Linija razgraničenja, kaže se u objavi Ministarstva inostranih i evropskih poslova Hrvatske, ide sredinom Piranskog zaliva odnosno Savudrijske vale kako je „bilo u bivšoj državi“.

Ministarstvo inostranih poslova Slovenije, ističući „nervozu u Hrvatskoj, objavilo je da će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zato što su hrvatski ribari u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zalivu dvaput povedili zonu koja je , tvrde Slovenci, pod kontrolom Slovenije.

Prošle nedelje je Arbitražni sud u Hagu doneo odluku o teritorijalnom razganičenju izmedju Slovenije i Hrvatske. Prema toj odluci tri četvrtine Piranskog zaliva pripalo je Sloveniji kao i pravo prolaza do otvorenog mora kroz hrvatske teritorijalne vode. Odluku su u Ljubljani prihvatili s oduševljenjem, a u Zagrebu s totalnim odbijanjem. Tim povodom će se slovenački premijer Miro Cerar i hrvatski premijer Andrej Plenković sastati 12. jula u Ljubljani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com