Irački Kurdistan se žalio Medjunarodnoj organizaciji za vazdušni saobraćaj

Referendum u Kataloniji sasvim je potisnuo iz medija posledice referenduma o nezavisnosti u Iračkom Kurdistanu.

Bagdad je zabranio medjunarodne letove prema i sa aerodroma u kurdskim gradovima Erbil i Sulejmanija.

Zbog ove zabrane je regionalna vlada Iračkog Kurdistana uložila žalbu Medjunarodnoj organizaciji za civilni vazdušni saobraćaj (ICAO).

Kako javljaju kurdski mediji, Irački Kurdistan se u žalbi, izmedju ostalog, pozvao na činjenicu da se u Irački Kurdistan, od pojave Islamske države, sleglo gotovo dva miliona sirijskih izbeglica i iračkih raseljenih lica.

„Aerodromi nisu namenjeni samo putovanjima i turizmu nego i zadovoljavanju humanitarnih potreba“, saopštile su vlasti Iračkog Kurdistana.

Referendum Iračkog Kurdistana nije dobio podršku ni od koga, sem od Izraela.

Iran je podržao mere Bagdada protiv referenduma održanog 25. septembra i zabranio svojim kompanijama da izvoze naftne derivate u Irački Kurdistan.

Turska je takodje podržala Bagdad, a preko turske luke Čejhan izvozi se kurdska nafta a od tog prihoda se izdržava kurdska autonomija od kako je 2014. godine Bagdad prestao Erbilu da isplaćuje kurdski deo iz centralnog iračkog budžeta. Irački Kurdistan dnevno izvozi 650.000 barela nafte.

Velike države umešane u bliskoistočnu krizu, SAD i Rusija, podržale su teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka. Vlasti Iračkog Kurdistana su izrazile duboko razočaranje zbog izjave američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da SAD ne priznaju rezultate kurdskog referenduma i zahtevaju prekid „pretnji uzajamnim akcijama“.

„Iako mi visoko cenimo poziv SAD o nenasilnom odgovoru na referendum, ni SAD, ni bilo koja druga država nisu prekinuli neustavno i nezakonito ponašanje Bagdada prema Kurdima koje traje od 2005. godine“, saopšteno je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com