Japan iz elektronskog otpada pravi medalje za OI 2020?

Japanske vlasti istražuju mogućnost irade medalja za Olimpijske igre 2020. godine od plemenitih metala dobijenih iz elektronskog otpada, prenosi Bi-Bi-Si.

Tokio 2020

Tu ideju su vladi u Tokiju predložili članovi organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Japanu.

Gradovi koji su domaćini Olimpijskih igara tradicionalno dobijaju plemenite metale od rudarskih kompanija, međutim, budući da Japanu manjkaju sopstveni rudarski resursi, ta zemlja je odlučila da napravi korak napred.

Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) razvio je stroge kriterijume vezano za najveći sportski događaj na svetu, a isto se odnosi na izradu medalja.

Na primer, na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Brazilu, zlato korišćeno za izradu medalja dobijeno je bez upotrebe žive, a trećina srebra i bronze iz recikliranih izvora.

Odbačena potrošačka elektronika, kao što su smartfoni i tableti, sadrže male količine plemenitih metala, uključujući platinupaladijum, zlato, srebro, litijum, kobalt i nikl, dok odbačeni kućni uređaji i automobili sadrže retke metale, ali i bazne metale, kao što su gvožđe, bakar, olovo i cink.

Reciklažne kompanije prikupljaju ili otkupljuju tone elektronskog i industrijskog otpada, a zatim koriste hemijske procese za odvajanje ovih metala.

Japan ima jednu od najviših stopa reciklaže u Aziji, prema podacima OECD-a. Ipak, to važi za plastiku, papir i staklo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com