Kina i EU osnivaju radnu grupu o problemu čelika

Za vreme ekonomskog foruma EU-Kina, kineski premijer je predložio da se osnuje radna grupa koja bi analizirala problem viška kapaciteta u čeličnoj industriji i razmere kineskog izvoza čelika.

To je bio kineski odgovor na oštre evropske prigovore da Kina ima viškove kapaciteta za proizvodnju čelika dva puta veće od ukupne evropske proizvodnje i da svojim prekomernim narastajućim izvozom obara cenu čelika do neizdrživosti za evropsku čeličnu industriju.

Najviši predstavnici EU – Žan Klod Junker i Donald Tusk – izneli su da je kineski izvoz u EU u prvom kvartalu ove godine porastao za 28 odsto, a cene čelika pale za 31 odsto i zapretili su Kini da će se EU usprotiviti davanju statusa tržišne privrede Kini ukoliko se ovaj problem ne reši.

Kineski premijer Li Kećijang rekao je da KIna 90 odsto svoje proizvodnje čelika troši na sopstvenom tržištu i da će do kraja godine svoje kapacitete smanjiti za još 45 miliona tona što je, prema njegovoj tvrdnji, više nego što je na smanjenju kapaciteta učinila bilo koja druga zemlja.

Prošle godine je u svetu proizvedeno 1621 milion tona čelika od čega je 803 miliona tona proizvedeno u Kini. Status tržišne privrede štitio bi Kinu od dampinških carina koje su njenim železarama već uvele SAD i EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com