Obezbeđena sredstva za prugu Stara Pazova–Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će sutra biti potpisan ugovor o rekonstrukciji i izgradnji drugog koloseka pruge Stara Pazova–Novi Sad, uz napomenu da će radovi biti finansirani iz ruskog kredita za modernizaciju železnice.

mihajlović

Mihajlović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakla da je ugovor vredan 338 miliona dolara, i objasnila da je pomenuta deonica duga 43 kilometra, a deo je buduće brze pruge Beograd–Budimpešta, kojom će, nakon modernizacije, vozovi saobraćati brzinom od 160 kilometara na čas.

Ona je ponovila da će se radovi na toj deonici finansirati iz ruskog kredita, i to na osnovu ugovora koji će preduzeće Infrastruktura železnice Srbije sutra potpisati sa Ruskim železnicama.

Mihajlović je podsetila na to da su prošle godine iz ruskog kredita nabavljeni novi dizel-motorni vozovi i rekonstruisano više od 120 kilometara pruga, a da će ugovorom koji će sutra biti potpisan naša zemlja praktično iskoristiti 80 odsto ruskog kredita.

Prema njenim rečima, rok za korišćenje ruskog kredita mora da se produži, a važno je da ne dođe do zastoja u njegovom korišćenju, jer bi to značilo zastoj u građevinskim radovima na prugama.

Iz ruskog kredita, sa 80 miliona dolara, finansira se i obnova dela pruge Beograd–Bar, dužine 77 kilometara, od Resnika do Valjeva, navela je ona, dodavši da će radovi biti završeni na jesen naredne godine.

To je, kako je podvukla, prvi put da se radi velika rekonstrukcija na barskoj pruzi, koja je izgrađena pre 40 godina.

Tražimo način da se modernizuje i ostatak te pruge kroz Srbiju, s obzirom na to da ona nije značajna samo za odlazak na letovanje, već je strateški važna pruga za povezivanje Srbije, Crne Gore, Italije, Albanije i izlazak na luke, ukazala je Mihajlović.

Govoreći o proširenju graničnog prelaza Batrovci, ona je rekla da se sutra završava novi robni terminal i dodatna traka za kamione, te da se pokazalo da taj granični prelaz može da bude osvetljen, uređen, sa novim trakama i dodatnim mestima za parking.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com