Ko će koga: Diskriminisani Nemci investirali u Kini 80 milijardi, privilegovani Kinezi u Nemačku samo 10

Nemačka se sprema da odlučno od Kine zatraži bolji tretman za njene investitore na kineskom tržištu, inače kineskoj firmi Huawei neće dozvoliti da učestvuje na tenderu za ogroman posao opremanja 5G mreže mobilne telefonije.

Ali, Nemačka nije u pravu tvrdi ni manje ni više nego konzervativni nemački Frankfurter algemajne cajtung.

List se poziva na statistiku Bundesbank i studiju konsultantske kuće EY i tvrdi da Nemačka agresivno investira na kineskom tržištu, za koje tvrdi da je za njene investitore uveliko zatvoreno, dok je Kina uzdržana s investicijama na otvoreno nemačko tržište, navodno iz straha od prevelikog odliva kapitala.

U Kini je, prema tim izvorima, investiciono angažovano oko 2.000 nemačkih koncerna, uglavnom iz oblasti industrije, sa ukupno oko 80 milijardi evra, što u gradnji novih fabrika, kupovini udela.

Kina u Nemačkoj, prema podacima Bundesbanke, ima investiciono angažovano 2 milijarde evra, a ako se uračunaju i portfolio ulaganja ukupno 10 milijardi evra.

FAZ tvrdi da su prošle 2018.godine Kinezi učestvovali u preuzimanju celih firmi ili kupovini udela u nemackim firmama u 35 slučajeva , što je za 35% manje u odnosu na, inače rekordnu, 2017.godinu.Od ukupnog broja preuzimanja u Nemačkoj samo su 7% bila kineska.

Od ukupnog broja  preuzimanja celih firmi ili udela , koja su se 2018.godine odigrala u Evropu, Kinezi su ucestvovali u 200 što je smanjenje od 21% u odnosu na 2017.godinu, prenosi FAZ rezultate studije konsultantske kuće EY.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com