Kurdski referendum: To je odziv!

Izjašnjavanje o nezavisnosti Iračkog Kurdistana produženo je večeras za sat, a sat pre zaključenja glasanja odziv je, zavisno od mesta, bio od 62 do 94%. U Erbilu je odziv bio 84%, a u Kirkuku 78,77%.

Niko i ne sumnja da će referendum uspeti.

Organizatori su očekivali odziv oko šest miliona Kurda.

Procenjuje se da ih u više država regiona živi oko 40 miliona i najbrojniji su narod na svetu bez svoje države.

Teritorije koje Kurdi kontrolišu u Iraku bogate su naftom.

Rezultati referenduma nisu obavezujući, ali na oduševljenje Kurda, Irak, Turska i Iran su odgovorili najavljujući „koordinaciju mera protiv Kurda“.

Uz izjavu iranskog predsednika Hasana Rohanija da Iran neće dopustiti još jednu destabilizaciju u regionu, ta zemlja je zatvorila svoj vazdušni prostor za letove u region Kurdistana, kao i pogranične prelaze na granici s Kurdistanom. Regionalne agencije, medjutim, javljaju da je drumska granica izmedju dve zemlje otvorena.

Irački Kurdistan živi od izvoza nafte i to preko Turske i nezadovoljstvo Turske zbog održavanja referenduma može se teško odraziti na kurdski budžet.

Parlament u Bagdadu je danas odobrio da se „u svim regionima koje od 2003. godine kontroliše autonomni region Kurda“ rasporedi vojska, a vicepredsednik Iraka Nuri Al Maliki je izjavio da je „referendum u Kurdistanu objava rata jedinstvu naroda Iraka“.

Premijer Iraka Hajdar al Abadi pozvao je Kurdistan da Bagdadu preda svoje aerodrome i pogranične punktove.

Zabrinutost zbog „potencijalno destabilizirajućih efekata referenduma“ saopštenjem su izrazile i Ujedinjene nacije i pozvale da se nerešena pitanja izmedju Bagdada i Erbila reše „strukturiranim dijalogom i konstruktivnim kompromisom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com